L’OTS ens ha destacat

Som molt orgullosos que l’Observatori per a la Transformació Social de Catalunya hagi triat destacar el nostre treball.

L’Observatori per a la Transformació Social cerca aportar visió, generar debat, canalitzar, crear i compartir coneixement per acompanyar amb propostes inspiradores a les organitzacions transformadores i a les administracions públiques. S’enfoca a les organitzacions que treballen per a la cohesió i el canvi social, incloent totes les iniciatives que impulsen la cohesió i la transformació social, des de la integritat de l’ésser humà.

Per a nosaltres, participar a l’Observatori per a la Transformació Social és molt important perque és un agent catalitzador d’organitzacions que entenen la transformació social com aquel estat permanent de millora de les estructures i dinámiques educativas, sociales y polítiques.
2a Consulta d’Adolescents

Fem el lliurament dels resultats de la 2a Consulta d’Adolescents

La 1a Consulta d’Adolescents, que vam desplegar el maig del 2022, va tenir una important participació: 701 adolescents de tota Catalunya (l’univers és de 418.796 adolescents). Enguany, d’un univers de 70.365 adolescents barcelonins, la participació ha estat comparativament una menys robusta: 112 adolescents. Això li dona a aquest procés una mica menys de precisió quantitativa, però la informació qualitativa que hem recollit és, creiem, molt interessant de posar-la en la discussió pública i privada.

És la primera vegada que un grup tan ampli d’alcaldables a l’ajuntament de la ciutat de Barcelona, escolta i dialoga sobre problemes vinculats a la gestió municipal, des de la perspectiva de noies i nois de 13 a 17 anys. Tots vam fer un pas endavant. Un pas que, tant de bo, es transformi en un permanent caminar conjunt. Enfortir la formació ciutadana i escoltar l’opinió de les/els adolescents sobre assumptes públics requereix de la participació de tota la comunitat.

Tant de bo que aquesta informació sigui una aportació per a tota la comunitat catalana: mares, pares, professors, escoles, instituts, ajuntaments, Generalitat, partits polìtics, mitjans de comunicació i, sobretot, per a les/als mateixes/mateixos adolescents.

Descàrrega el pdf en aquest enllaç: 2a Consulta d’Adolescents_2023_El Meu Primer Vot_Informe Final

Nota: aquest informe s’ha enviat a la nostra base de dades que conté 500 adolescents de tota Catalunya, més d’una desena de mitjans de comunicació, tots els partits polítics involucrats en el procés i diverses organitzacions vinculades a l’educació i els menors d’edat.
1a Consulta d’Adolescents

Durant tot el mes de maig de 2022, convoquem a adolescents de Catalunya a manifestar la seva opinió respecte d’assumptes públics que, en aquell moment, estaven en l’agenda pública.

701 adolescents d’entre 13 i 17 anys, de les 4 províncies catalanes, van dir el següent:

 

Si vols l’informe complet, escriu-nos a fpoggi@elmeuprimervot.cat
El Meu Primer Vot al 16th Internet Governance Forum

Vam tenir l’honor de ser convidats al workshop «Digital Rights and Responsibilities: from Local to Global» de l’Internet Governance Fòrum.

Nosaltres vam parlar de la participació dels estudiants secundaris en el procés de mobilització social a Xile i de què caldria millorar per a incentivar la participació ciutadana dels adolescents catalans.

La taula va estar integrada per María Galindo i Joana Barbany del Govern de Catalunya; Christina J. Colclough, del The Why Not Lab; i Cristian Lago, Federació ECOM.
Recerca «Drets i responsabilitats digitals de nenes, nens i adolescents de Catalunya»

Molt orgullosos de la recerca que ens va demanar el govern català:

DRETS I RESPONSABILITATS DIGITALS DES DE LA PERSPECTIVA D’INFANTS I ADOLESCENTS A CATALUNYA:
Experiència pilot de participació d’infants i adolescents en el marc de la Carta catalana per als drets y les responsabilitats digitals. 

Dins del marc de la Carta catalana de drets i responsabilitats digitals, ens van demanar obrir la línia de treball amb infants i adolescents. El resultat d’aquest primer exercici el pots descarregar des de la web de la Generalitat. En català aquí
1era Consulta de Secundaries de Arica

Desde el 29 de junio al 15 de agosto de 2020 se realizó la “1era Consulta Ciudadana de Secundaries de Arica”, en la plataforma Mi Primer Voto (miprimervoto.org), que tuvo como objetivo hacer un llamado amplio a los estudiantes secundarios de la Ciudad, a que opinaran acerca de cuál es el camino a seguir en relación al año escolar 2020:

 

 • Que vuelvan a clases presenciales cuando lo ordenen las autoridades.
 • Que terminen este semestre y pasen todes de curso.
 • Que les den a todes Internet y computador, y terminar el año online.
 • Que el próximo año hagan 2 X 1.

 

En el contexto de la epidemia del Covid-19, de la profundización democrática que vive Chile, de la invisibilización histórica de los derechos de los adolescentes, y de la necesidad de innovar en las estrategias de formación ciudadana, esta iniciativa -impulsada por la ONG Mi Primer Voto y el programa radial Arica sin Censura de la radio Puerta Norte de Arica, y en colaboración con Lichen Innovación Social– busca poner a disposición de los secundarios, un canal permanente que incentive la reflexión, el debate, y la visibilización de sus opiniones colectivas, de modo de promover el derecho a incidir en todos los asuntos que les afectan en sus distintos espacios de socialización: el liceo/colegio, el barrio, la comuna, la ciudad, la región, o el país. Un canal para que la mayor cantidad de adolescentes puedan participar. No sólo los más activos, sino también los más rezagados: líderes y tímidos; organizados y sin organización; experimentados y novatos, de 4º medio y 1º medio; chilenos y migrantes; de colectivos contraculturales y de comunidades religiosas; héterosexuales y LGTBI. En fin: todas, todes, todos.

Arica es la primera ciudad del país en que Mi Primer Voto convoca a un ejercicio de ciudadanía y participación, que intenta poner en acción lo que los expertos, tanto en derechos juveniles como en formación ciudadana, demandan: 

“La presente crisis sanitaria, y su gestión por las autoridades, ha profundizado la invisibilización y muchas veces el abandono en el cual se encuentran las preocupaciones, opiniones, vivencias y derechos de niñas, niños y adolescentes de nuestro país, en particular, de los más vulnerables”.

Patricia Muñoz, Defensoría de la Niñez  

 

“La escuela en su naturaleza de ser un espacio público, con un rol fundamental en la formación de una nueva ciudadanía democrática y participativa, debe asumir los cambios en la cultura y la gestión escolar, pues impugna la renovación de la práctica pedagógica de implementación curricular y también reclama una apertura a distintos espacios de participación y alianzas permanentes con las comunidades locales. Las escuelas pueden colaborar desde sus prácticas a impulsar mecanismos de descentralización y democratización que incrementen la participación de las comunidades, el empoderamiento territorial y reconstituyan los fragmentados lazos de pertenencia”.

Daniela Sepúlveda, Universidad Academia Humanismo Cristiano

 

Resultados e Informe final
Per què El Meu Primer Vot?

 • Els adolescents tenen dret a ser escoltats

La Convenció sobre els Drets de l’Infant, adoptada per l’Assemblea General de les Nacions Unides el 20 de novembre de 1989, en seu article 12, diu: “L’infant té dret a expressar la seva opinió i que aquesta sigui tinguda en compte en tots els assumptes que l’afectin”.

 • Els adolescents són un col·lectiu especialment invisibilitzat i silenciat

El document de treball del Institut d ́Infancia i Adolescència, “Participació de nois i noies a Barcelona: Oportunitats per a la co-producció de la ciutat amb i donis de l ́infància i l ́adolescència” en les seves concluisions, diu: “Els infants i adolescents són un col·lectiu especialment invisibilitzat i silenciat i a la societat operen diversos mecanismes que obstaculitzen la seva emergència com a subjectes de drets: l’adultocentrisme i la visió estereotipada de l’infant com a subjecte immadur i influenciable, víctima potencial a qui cal protegir…”.

A més, aquest document assenyala, en la cinquena conclusió, que cal “Repensar la participació de nens, nenes i adolescents en tots els espais de quotidianitat perquè allà on és especialment significativa l’escolta de les opinions, desitjos i necessitats és en els àmbits on tenen els seus vincles –àmbits familiar, educatiu, de lleure, etc.- i on transcorren principalment les seves vides –àmbit d’espai públic, de salut, cultural, xarxes socials, etc. En aquest sentit, la qüestió rau en repensar les pràctiques, els espais i les formes d’organització tant en tots aquests espais de quotidianitat identificant les escletxes d’oportunitat per escoltar efectivament els infants…”.

 • Els problemes de la formació ciutadana a les escoles catalanes

El treball de recerca «La Formación Ciudadana en la Educación Secundaria Obligatoria en Catalunya. Análisis del concepto de Ciudadanía en el Currículum», realitzada per les investigadores Isidora Sáez-Rosenkranz (Universitat de Barcelona), Ilaria Bellatti (Universitat de Barcelona) i Dolors Mayoral (Universitat de Lleida), igual que unes altres publicacions de diversos investigadors, conclou que existeix una bretxa entre els continguts de formació ciutadana de les escoles i la necessària posada en pràctica d’aquests continguts. Un paràgraf destacat del document publicat en 2017, en el «International Journal of Sociology of Education»:  

«En la enseñanza de las ciencias sociales la formación ciudadana ha tenido un lugar secundario (Minte, Orellana, & Tello, 2013) y su promoción ha sido escasa (López Atxurra & de la Caba Collado, 2012). Las ciencias sociales son un ámbito idóneo para promover aprendizajes que permitan que el estudiante se desempeñe en sociedad (Prats, 2010) tales como los debates en torno a temas sensibles, la participación y toma de decisiones, resolución de problemas y rigor metodológico (López Facal & Valls Montés, 2012)»

 • Objectius de Desenvolupament Sostenible

– El ODS 16 és «Paz, justícia i institucions sòlides». El punt 16.7: «Garantizar la adopción en todos los niveles de decisiones inclusivas, participativas y representativas que respondan a las necesidades».

– El ODS 4, és «Educació de qualitat». El punt 4.7:  «De aquí a 2030, asegurar que todos los alumnos adquieran los conocimientos teóricos y prácticos necesarios para promover el desarrollo sostenible, entre otras cosas mediante la educación para el desarrollo sostenible y los estilos de vida sostenibles, los derechos humanos, la igualdad de género, la promoción de una cultura de paz y no violencia, la ciudadanía mundial y la valoración de la diversidad cultural y la contribución de la cultura al desarrollo sostenible».
Mi Primer Voto en Georgia

Durante la semana del 8 al 13 de marzo de 2020, fuimos invitados por la ONG georgiana Youth for Peace and Equality a participar del proyecto europeo «1+1 Synergy For Democratic Culture», que tuvo su primera reunión de trabajo en la ciudad de Rustavi, Georgia. 

L@s representantes de escuelas y organizaciones de Georgia, República Checa, Noruega y España, tuvimos una intensa y productiva semana en la que intercambiamos experiencias y reflexiones sobre la práctica y enseñanza de una cultura democrática a l@s menores de edad.

 Nuestras políticas

 • Todas nuestras actividades deben tener uno o dos de los siguientes objetivos:

 1. Empoderar a los menores de edad facilitando que su opinión sobre asuntos que les afectan o interesan sea escuchada por quienes toman las decisiones.
 2. Ejercitar la reflexión y opinión de los menores de edad sobre asuntos públicos/colectivos. 

 • Todas nuestras actividades deben apuntar a la inclusión de los menores de edad tanto en la definición, la creación, como en la implementación de cada una de éstas.
La Formación Ciudadana en la Educación Secundaria Obligatoria en Catalunya. Análisis del concepto de Ciudadanía en el Currículum.

«En la enseñanza de las ciencias sociales la formación ciudadana ha tenido un lugar secundario (Minte, Orellana, & Tello, 2013) y su promoción ha sido escasa (López Atxurra & de la Caba Collado, 2012). Las ciencias sociales son un ámbito idóneo para promover aprendizajes que permitan que el estudiante se desempeñe en sociedad (Prats, 2010) tales como los debates en torno a temas sensibles, la participación y toma de decisiones, resolución de problemas y rigor metodológico (López Facal & Valls Montés, 2012)».

Aquest document es va publicar el 25 de febrer de 2017 a l’International Journal of Sociology of Education, 6(1), 110-131. doi: 10.17583/rise.2017.2471.

Les seves autores són: Isidora Sáez-Rosenkranz (Universitat de Barcelona), Ilaria Bellatti (Universitat de Barcelona) i Dolors Mayoral (Universitat de Lleida).

Aquest és l’enllaç a la publicació.

Origen foto